نویسنده: محمدرضا غلـامی
1 - سزاوار است که حال دوستان آل محمد (صلی ا... علیه و آله و سلم) در دهه اول محرمـ تغییر نموده و در دل و سیمای خود، آثار اندوه و درد این مصیبتهای بزرگ را آشکار نمایند.
2 - خوب است که مقداری از لذایذ زندگی را که از خوردن و نوشیدن و حتی خوابیدن و گفتن به دست میآید، ترک نمایند و مانند کسی باشند که پدر یا فرزند خود را از دست داده است.
3 - خوب است که روز تاسوعا و عاشورا، دیدار با برادران دینی را ترک کرده و آن روز را روز گریه و اندوه خود قرار دهند.
4 - مستحب است که در دهه اول محرمـ، هر روز امامـ حسین (علیه السلـام) را با زیارت عاشورا زیارت نمایند.
5 - سزاوار است که اگر میتوانند مراسمـ عزاداری آن حضرت را در منزل خود با نیتی خالص بر پا نمایند و اگر نمی توانند در مساجد یا منازل دوستان به برپایی این مراسمـ کمک کنند.
6 - شایسته است که هر روز مقداری از اوقات خود را در مکانهـای عمومی به عزاداری بپردازند.
7 - مستحب است که در آخر روز عاشورا، زیارت تسلیت را بخوانند.
8 - یکی از اعمال مهمـ دهه اول، دعای اول ماه است و برای اینکه اول این ماه، اول سال بوده و از طرف دیگر دعاهای قبل از وقت نیز تأثیر خاصی در برآورده شدن حاجات و رسیدن به امور مهمـ دارد؛ این دعا تأثیر زیادی در سلـامتی و دوری از آفات دینی و دنیایی آن سال و بهبودی حال و به دست آوردن نیکیهـا دارد.
9 - بهتر است که در شب اول، بعضی از نمازهایی را که در این شب وارد شده، به مقدار حال و توانایی خود بخواند؛ حد اقل دو رکعت نمازی را که شامل حمد و یازده بار قل هو ا... احد است را بخواند. بعد از آن، دعایی را که پیامبر (صلی ا... علیه و آله و سلمـ ) بعد از این نماز خوانده است و در کتاب اقبال نقل شده، بخواند و فردای آن روز را روزه بگیرد. در روایت آمده است کسی که چنین عملی را انجامـ بدهد مانند کسی است که به مدت یک سال کارهای خوب انجامـ داده و تا سال آینده محفوظ خواهد بود.
10 - مستحب است که روز سومـ را روزه بگیرد. در روایت آمده است: حضرت یوسف (علیه السلـام) در این روز از چاه خارج شد، و اگر کسی این روز را روزه بگیرد، خداوند مشکل او را برطرف نموده و سختیهـا را بر او آسان مینماید.
11 - روایت شده مستحب است که انسان تمامـ ماه را روزه بگیرد، و در مورد روزه روز تاسوعا و عاشورا روایت مخصوص داریمـ، اما احتیاط این است که روز عاشورا را روزه نگیرد ولی از خوردن و آشامیدن تا عصر خودداری نماید و آن گاه چیزی بخورد یا بیاشامد؛ به جهت اینکه امامـ حسین (علیه السلـام) و یاران حضرت در عصر از غصههـای این دنیای پست رهایی یافتند.
12 - از کارهایی مثل سرمه کشیدن و غیر آن، بهتر است پرهیز شود.
13 - مستحب است که شب عاشورا تا صبح نزد قبر امامـ حسین (علیه السلـام) بماند.
14 - از شیخ مفید رحمت ا... علیه روایت شده است که روزه شب بیست و یکمـ محرمـ، مستحب میباشد.
15 - مستحب است که در آخر ماه محرمـ، محاسبه نفس، استغفار و دعا برای اصلـاح حال، صورت پذیرد.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1152